Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Hiszpańska rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto z delikatną pianka z dodatkiem alkoholu oraz z bezami, słodkie ale dobre.Czekoladą zdobimy sztywną już masę posypaną prażonymi płatkami migdałów.

Hiszpańska rozkosz

Składniki:

Hiszpańska rozkosz

 

  • BISZKOPT:
  • Jajka – 6 szt
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżka
  • Cukier –6-8 łyżek
  • Kakao – 2 łyżki
  • MASA:
  • Mleko- 4 szklanki
  • Żelatyna – 10 łyżek
  • Kawa cappuccino czekoladowa –20 łyżek
  • Bita śmietana w proszku – 4 opakowania
  • Spirytus – 3 łyżki
  • Bezy – 10 dag
  • DODATKOWO:
  • Polewa czekoladowa
  • Płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Hiszpańska rozkosz
Biała ubić na sztywną pianę z cukrem, Gdy masa białkowa będzie sztywna dodawać po jednym żółtku., miksujemy na mniejszych obrotach, dodajemy mąki przesiane i proszek do pieczenia oraz kakao. Po połączeniu się składników wylać ciasto na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem. Piec ok. 30 minut w temp 170st C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już suchy.

3 szklanki mleka zagotować, zgasić płomień. Cappuccino rozpuścić w jednej szklance zimnego mleka i wlać do gorącego, wymieszać. Ostudzić całość. Żelatynę namoczyć w szklance wody gorącej, mieszać do rozpuszczenia i odstawić. Do zimnego mleka z cappuccino wsypać bitą śmietanę w proszku i miksować aż do zgęstnienia. Pod koniec ubijania wlać tężejącą żelatynę i alkohol i dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać szybko łyżką. Wylać na zimny biszkopt, wyrównać.

Czekoladą zdobimy sztywną już masę posypaną prażonymi płatkami migdałów.