góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Hiszpański tort bezowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Pyszny tort na różne okazje

Hiszpański tort bezowy

Składniki:

Hiszpański tort bezowy

 

  • 1 szklanka białek
  • 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

 

  • Do przełożenia:

 

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy, lub 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny

 

  • Dowolne owoce, mogą być z kompotu.

 

Sposób przygotowania:

Hiszpański tort bezowy
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubijać, do rozpuszczenia cukru, na sztywna gładką, lśniącą masę.
Na papierze do pieczenia narysować trzy krążki o średnicy 22 cm,
Wyłożyć równo na nie ubitą pianę i piec w temp. 130 st. Po godzinie pieczenia, można krążki w piecu przekładać, żeby równo się upiekły.
Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
Przekładać krążki masą śmietanową, wkładając do środka pokrojone owoce.
Przybrać dowolnie smarując wierzch i brzegi tortu.