Hiszpańskie ciasto Trzech Króli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe.

Hiszpańskie ciasto Trzech Króli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Hiszpańskie ciasto Trzech Króli

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie ciasto Trzech Króli
Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin. Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, odgazowujemy i formujemy z niego rulon o długości mniej więcej 50 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wieniec, łącząc dokładnie dwa końce ciasta. Ciasto malujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 60- 80 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie malejemy je jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Hiszpańskie ciasto Trzech Króli
Ciasto po uformowaniu odstawiamy do wyrośnięcia.
Hiszpańskie ciasto Trzech Króli
Gdy ciasto wyrośnie posypujemy migdałami i owocami kandyzowanymi
Hiszpańskie ciasto Trzech Króli
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce i posypujemy cukrem pidrem