misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Hiszpańskie pączki z nutą rumową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo proste w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne rumowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek i nie tylko...

Hiszpańskie pączki z nutą rumową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hiszpańskie pączki z nutą rumową

 

 

  • Lukier:
  • 4 łyżki rumu
  • Ok. 150 g cukru pudru

 

  • Do smażenia: ok. 1 l oleju

 

  • Papier do pieczenia o średnicy mniejszej o 1 cm niż garnek w którym smażymy (2x)

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie pączki z nutą rumową
Zagotować wodę z masłem i solą, do wrzątku wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto tak długo mieszać aż zacznie się odrywać od dna garnka. Czekamy chwilę aż ciasto lekko się przestudzi i kolejno wbijamy po 1 jajku stale mieszając ciasto. Rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na papier wyciskamy kółka puste w środku (torus). Papier wkładamy do garnka na rozgrzany olej w ten sposób aby papier był na wierzchu a ciasto pod spodem. Gdy ciasto samo odejdzie od papieru zdejmujemy go. Po chwili pączki odwracamy i smażymy z drugiej strony na jasnozłoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Z rumu i cukru pudru przygotowujemy (ucieramy) lukier na tyle płynny aby można go nakładać pędzlem na pączki. Lukrujemy pączki i pozostawiamy do zastygnięcia lukru. SMACZNEGO!
Hiszpańskie pączki z nutą rumową
Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku ciagle mieszając...
Hiszpańskie pączki z nutą rumową
na rozgrzany olej kładziemy pączki z papierem...
Hiszpańskie pączki z nutą rumową
Gdy pączki same odejdą od papieru wyjmujemy go...
Hiszpańskie pączki z nutą rumową
usmażone pączki na jasnozloty kolor przed lukrowaniem...