PawelK

PawelK

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Hiszpańskie słońce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Będąc parę 2 lata temu na wakacjach w gorącej Hiszpanii urzekł mnie chlebek-pizza w kształcie słońca. Tubylcy siedzieli wieczorem w barach niedaleko plaży, i każdy odrywał kawałek "słoneczka"

Hiszpańskie słońce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Hiszpańskie słońce

 

  • oleju , 10g suchych drożdży instant , 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 1,5 szklanki ciepłej wody.
  • FARSZ :
  • wołowego, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia.
  • DODATKOWO :
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania "słoneczka"
  • sezam.

 

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie słońce
CIASTO : Na stolnicę wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Zrób wgłębienie w mące i wlej wodę, oliwę i wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut. FARSZ : Na patelni rozgrzej olej. Posmaż mięso. Wsyp sól, pieprz i zioła. Ściągnij z patelni posmażone mięso. Wsyp na patelnię mieszankę warzyw Hortex i smaż parę minut. Dodaj wcześniej przygotowane mięso. Wlej pomidory. Duś parę minut. PRZYGOTOWANIE : Podziel ciasto na dwie części. Każdą rozwałkuj na kształt koła. Na pierwszy kawałek układamy farsz w okrąg oraz na środek. Ciasto z farszem przykrywamy drugim kawałkiem. Na środku połóż miseczkę tak aby znalazł się pod nią cały farsz ze środka. Dociśnij. Dwa kawałki ciasta zlepiamy ze sobą za pomocą widelca - dociskając do siebie końce ciasta. Placek nacinamy w niewielkich odstępach i obracamy kawałki o 90 stopni. Słoneczko posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. piec zprzez 35-40 minut w temp 180 stopni.
Hiszpańskie słońce
Hiszpańskie słońce