martek81

martek81

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Holenderska tarta z jabłkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Holenderska tarta z jabłkami i rodzynkami. Jabłoń jest moim zdaniem pierwszą królową jesieni Jej owoce można jeść na słodko jak i na wytrawnie. Są zdrowe zawierają bardzo dużo witamin posiadają mało kalorii a co najważniejsze są bardzo smaczne.

Holenderska tarta z jabłkami

Składniki:

Holenderska tarta z jabłkami

ciasto

  • 200 gram masła,
  • 300 gram mąki,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 5 kropli zapachu rumowego,
  • 100 gram cukru,
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • olia spożywcza

nadzienie

przygotowanie i pieczenie

  • 1 jajko
  • wałek
  • okrągła forma średnicy 26cm

Sposób przygotowania:

Holenderska tarta z jabłkami

ciasto

Wszystkie składniki ugniatamy w misce, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

nadzienie

Jabłka obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem cynamonem oraz rodzynkami.

przygotowanie i pieczenie

Nagrzać piekarnik do 180°C. 2/3 ciasta rozwałkować i rozłożyć ciasto i uklepać równomiernie na dnie i bokach formy. Nakładać nadzienie równomiernie łyżką na wierzch ciasta. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować na około 2 mm grubości i pokroić na 1,5 cm paski.
Paski układać na jabłkach tak by utworzyły kratkę dociskając do brzegów ciasta. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 55 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić. Podawać z bitą śmietaną lub z lodami.


Tagi:

tarta