ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Holenderskie ciasto maslane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

naprawdę rozpływa się w ustach

Holenderskie ciasto maslane

Składniki:

Holenderskie ciasto maslane

 

  • 25 dkg dobrego masła
  • 22,5 dkg cukru
  • 35 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 jajko
  • sok z 1 cytryny
  • 5 dkg rodzynek
  • 8 dkg migdałów
  • dżem najlepiej morelowy
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Holenderskie ciasto maslane
masło,cukier,mąkę z proszkiem ,sok z cytryny zagnieść razem i włożyć do lodówki na 2 godz.1/3 ciasta wylepić tortownicę ,nakłuć widelcem i piec 15 min,przestudzić.Posmarować dżemem,posypać rodzynkami i migdałami.Z reszty ciasta wywałkować okrągły placek,zwinąć,pokroić na 30 plasterków,ułożyć na cieście ,upiec.Jeszcze gorące posypać cukre pudrem

Tagi:

jajko jajka