KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Homar po tajsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatny homar po tajsku.

Homar po tajsku

Składniki:

Homar po tajsku

 

  • duży świeży homar,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sos sojowy,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • mały pęczek kolendry,
  • limonka,

Sposób przygotowania:

Homar po tajsku
Na białym piasku w lokalnej tajskiej restauracji nad turkusowym morzem przyrządzałem tę potrawę z lokalnymi kucharzami. Ich prostota i kunszt kulinarny jest niesamowity, przygotowane potrawy były wyjątkowe. Homara przyniósł tajski wieśniak, sprzedał nam za 5 dolarów, cena nieprawdopodobna dla europejczyka, a sztuka świeża i pachnąca morzem.



Ale zabieramy się do gotowania, pod okiem tajskiego kucharza- homara oczyściłem, pancerz nacinam wzdłuż i delikatnie rozszerzyłem, całego homara wrzucam na gorący tłuszcz i smażę 2-3 minuty. Wcześniej przygotowuję sos, siekam drobno czosnek i dodaję do sosu sojowego, wszystko podgrzewam aby zredukować objętość, dodaję cukier i podgrzewam kilka minut do rozpuszczenia .



Gotowego homara wyciągamy na talerz polewamy sosem skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy świeżą kolendrą. SMACZNEGO.

Tagi:

sosy