SUPERPRZEPIS

Homar z ziołowym masłem i bagietką

  • lenian
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Homar z ziołowym masłem i bagietką Więcej zdjęć (4)

Homar z ziołowym masłem i bagietką własnej roboty, cóż może być wspanialszego! Na romantyczną kolację z dobrym winem.......

Składniki:

Homar z ziołowym masłem i bagietką

 

 

Sposób przygotowania:

Homar z ziołowym masłem i bagietką
Mleko podgrzać. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem i zalać letnim mlekiem. Odczekać około 10 minut aż wyrosną. Do miski wsypać sypkie składniki, wlać ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać energicznie, wyrabiać przez około 2 minuty i odstawić. Po 15 minutach powtórnie wyrobić energicznie przez chwile.

Podzielić na trzy części i uformować bagietki, można skręcić wokół osi i ponacinać. Po upływie 30 minut posmarować ciepłą wodą i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 200 C, spryskać wodą i wstawić bagietki na 35 minut.

Homara przemyć i włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą na 10 minut. Podczas gotowania homara w małym garnuszku rozpuścić masło i dodać rozgnieciony czosnek, zioła i odrobinę pieprzu. Homara wyjąć z wrzątku. Mięso homara wyjąć z pancerza, maczać w aromatycznym maśle. Podawać z bagietką i delikatną sałatką.
Homar z ziołowym masłem i bagietką
Do miski wsypać sypkie składniki, wlać ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże.
Homar z ziołowym masłem i bagietką
Podzielić na trzy części i uformować bagietki, można skręcić wokół osi i ponacinać
Homar z ziołowym masłem i bagietką
Mięso homara wyjąć z pancerza, maczać w aromatycznym maśle.

Tagi:

zioła