SUPERPRZEPIS

Hreczniaki z cukinią

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Hreczniaki z cukinią

Tradycyjne hreczniaki kresowe to kotlety z kaszy gryczanej i białego sera, ja do swoich dodatkowo dodałam startą cukinię.

Składniki:

Hreczniaki z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Hreczniaki z cukinią

Etap 1:

Hreczniaki z cukinią
W malakserze lub za pomocą blendera zmiksować kaszę z serem.

Kaszę gryczaną ugotować w bulionie drobiowym. Wystudzić i zmiksować razem z twarogiem. (Ja zmiksowałam blenderem, najpierw jeden woreczek kaszy z połową sera, później drugi).

Etap 2:

Hreczniaki z cukinią
Startą na dużych oczkach cukinię i zeszkloną cebulę dodać do kaszy.

Kaszę i twaróg przełożyć do miski. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do kaszy.

Etap 3:

Hreczniaki z cukinią
Dodać surowe jajko, natkę pietruszki i przyprawić.

Na końcu wbić jajko i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 4:

Hreczniaki z cukinią
Z masy formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. (Ja zrobiłam małe, wyszło 15 sztuk).

Etap 5:

Hreczniaki z cukinią
Usmażyć na oleju.

Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.