Hummus

Pyszna i zdrowa przekąska rodem z Orientu - co o niej wiemy i jak ją zrobić?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Hummus

Arabska pasta

Hummus jest potrawą niezwykle popularną na Bliskim Wschodzie. Pochodzi z Libanu, jednakże jest rozpowszechniona w całej kuchni arabskiej, żydowskiej, a nawet kuchniach kaukaskich! To nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy, z dodatkiem czosnku i warzyw. Klasycznie podawana jest do chlebka pita, lub do pokrojonych w słupki warzyw. Przyrządzenie humusu w domu, wcale nie jest trudne.

Wartość odżywcza humusu

Hummus jest popularny w kręgach wegetariańskich i wegańskich, jako przekąska na wskroś warzywna. Jej wygląd nie wprowadza w estetyczne uniesienia, ale smakowe – owszem. Wbrew pozorom, posiada też wiele cennych składników, min.:

  • białko i błonnik
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • żelazo
  • witamina C, B6 oraz kwas foliowy

Domowa pasta

Hummus z powodzeniem można przygotować w domu. Wymaga to trochę pracy, ale nie zrażajmy się! I na to jest sposób! Najwięcej czasu zajmuje obróbka ciecierzycy, ponieważ trzeba ją umyć, namoczyć na noc, gotować ponad godzinę, zmiksować… Dla zabieganych proponujemy kupno ciecierzycy w puszce, która od razu jest gotowa do miksowania.

Aby przygotować pastę potrzebne nam będą:
 
  • 25 dag ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku (jeśli lubisz, dodaj więcej)
  • 2 duże łyżki tahini (pasty sezamowej, którą kupisz w zdrowej żywności)
  • 3-4 łyżki oliwy (albo oleju sezamowego)
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz świeżo mielony

Ciecierzycę płuczemy, moczymy przez noc i gotujemy z dodatkiem soli, aż zmięknie. Następnie miksujemy na gładką masę wraz z wodą pozostałą z gotowania (nie będzie jej zbyt wiele). Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zmiksować ciecierzycę z puszki, dodając nieco zalewy. Do uzyskanej masy dodajemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Pasta, którą uzyskasz, jest bazą. Możesz do niej dodawać dowolne zioła lub warzywa, np.:
  • pietruszkę
  • świeżą kolendrę
  • kmin rzymski
  • marchewkę
  • cebulę
  • paprykę
  • pomidory (mogą być suszone)
  • oliwki
  • kapary
Humus idealnie pasuje do razowego pieczywa, chlebka typu pita, a nawet do krakersów! Można go również serwować w formie dipu do świeżych , bądź podgotowanych warzyw (np. do papryki, selera, brokułów, czy marchewki). Jeślilibisz, możesz hummus posypać prażonymi ziarnami sezamu.