Stenka

Stenka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 216]

Hummus czyli pasta sezamowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Popularna potrawa na bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej. Nie zawsze udaje sie kupić dobry hummus więc warto go zrobić samemu.

Hummus czyli pasta sezamowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Hummus czyli pasta sezamowa

 

Sposób przygotowania:

Hummus czyli pasta sezamowa
Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odlać wodę w której się moczyła i zalać nową. Gotować około pól godziny na wolnym ogniu. Odlać wodę w której sięmoczyła, ale wody nie wylewaćZblendować ciecierzycę.

Czosnek drobno pokroić dodać do ciecierzycy wraz z innymi składnikami i dalej blendować aż powstanie jednolita gładka masa. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Hummus czyli pasta sezamowa
Moje tahini zrobione pół na pól z białego i czarnego sezamu
Hummus czyli pasta sezamowa
Ciecierzyca powinna się moczyć przynajmniej 12 godzin
Hummus czyli pasta sezamowa
Po około pół godziny gotowania ciecierzyca jest zwykle miękka