BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 214]

Hummus z ciecierzycy i orzechów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Hummus pochodzi z Libanu . Jest to pasta , którą możemy posmarować chleb .

Hummus z ciecierzycy i orzechów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hummus z ciecierzycy i orzechów

 

Sposób przygotowania:

Hummus z ciecierzycy i orzechów
Obieramy z łupinek orzechy włoskie . przekładamy do blendera i miksujemy ok . 4-5 minut . Otwieramy puszkę z ciecierzycą , wylewamy zalewę , odcedzamy pół puszki na sicie , przelewamy wodą . Ciecierzycę wrzucamy do blendera , miksujemy razem z orzechami . Wlewamy oliwę , dalej miksujemy oraz skórkę z cytryny uprzednio sparzoną wrzątkiem . Po zmiksowaniu wszystkich składników dolewamy sok , solimy , dodajemy pieprz , mieszamy . Przechowujemy w lodówce . Smarujemy chleb .
Hummus z ciecierzycy i orzechów
Tłuczemy orzechy , obieramy ze skorupek .
Hummus z ciecierzycy i orzechów
Orzechy musimy dobrze zmiksować w blenderze
Hummus z ciecierzycy i orzechów
Odsączoną ciecierzycę wsypujemy do blendera .
Hummus z ciecierzycy i orzechów
Po zmiksowaniu orzechów i ciecierzycy dodajemy skórkę z cytryny .