anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Humus, pasta z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Humus, to pasta z ciecierzycy znana w kuchniach wielu krajów, m.in: Syrii, Turcji, Izraela, Maroka, Indii, a nawet w państwach Kaukazu.

Humus, pasta z ciecierzycy

Składniki:

Humus, pasta z ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Humus, pasta z ciecierzycy
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Miksować w blenderze razem z pastą tahini. Dodać czosnek i nie przerywając miksowania dolewać po łyżce oliwy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miksować, aż uzyskamy jednolicie aksamitna konsystencję pasty. Humus przełożyć do słoiczka i polać po wierzchu dodatkową porcją oliwy.