I gotowanie nie jest już trudne - rady

Kilka bardzo przydatnych rad dla "niezaawansowanych" kucharzy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
I gotowanie nie jest już trudne - rady
* Przekrojona cebula będzie świeża, jeżeli położymy ją nacięciem na powierzchnię posypaną solą.

* Drób zamiast opalić, polać wódką na półmisku i zapalić. Dokładnie się opali i skruszeje.

* Zielone warzywa gotuj w odkrytym naczyniu. Nie utracą koloru.

* Suche orzechy włoskie będą jak świeże, gdy zalejesz je osoloną wrzącą wodą i zostaną w niej póki woda nie ostygnie.

* Przed smażeniem naleśników wyparz patelnię solą! Naleśniki się nie przypalą.

* Jeśli mleko niepewne wsyp na litr mniej niż ćwierć łyżeczki cukru i zagotuj. Nie zwarzy się.

* Przypalony garnek, szczególnie emaliowany odczyścisz wlewając do garnka mieszaninę bielniki z wodą, w proporcji pół na pół.

* Przedłużysz trwałość aluminiowego garnka, jeśli w nowo kupionym zagotujesz najpierw mleko.

* Jeśli z cytryny lub pomarańczy chcesz wycisnąć dużo soku, włóż ją przedtem na minutę do wrzątku.

* Ryby czyścimy z łusek przeciągając skrobaczką od ogona w kierunku głowy, z wyjątkiem ogona, którego łatwiej skrobać w poprzek.

* Posrebrzane sztućce można ładnie wyczyścić popiołem z papierosów zmieszanym z paroma kroplami soku z cytryny, albo skwaśniałym jogurtem.

* Aby na budyniu nie tworzyła się "skórka" należy zaraz po rozlaniu do salaterek posypać go cukrem.