aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Idealne ciasto drożdżowe do pizzy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Polecam przepis na idealne ciasto drożdżowe do pizzy. Może zdziwi w nim dodanie jeszcze oprócz drożdży proszku do pieczenia. Ale ciasto z jego dodatkiem jest bardziej puszyste.

Idealne ciasto drożdżowe do pizzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Idealne ciasto drożdżowe do pizzy

 

  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki bardzo ciepłej wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Idealne ciasto drożdżowe do pizzy
Do szklanki kruszymy drożdże i zalewamy je bardzo ciepłą wodą. Lekko mieszamy i zostawiamy je na 10 minut. Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i łyżeczkę soli oraz olej. Następnie dolewamy wodę z drożdżami. Ciasto mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie wyrabiamy je dłońmi przez ok 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Dobrze wyrobione ciasto ponownie przekładamy do miski i przykrywamy je lnianą ściereczką. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, uderzamy w nie pięścią, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na pożądaną grubość i kształt. Układamy na blaszce. Tak oto mamy idealne i najlepsze ciasto drożdżowe do pizzy. 
Idealne ciasto drożdżowe do pizzy
Do szklanki kruszymy drożdże i zalewamy je bardzo ciepłą wodą. Lekko mieszamy i zostawiamy je na 10 minut.
Idealne ciasto drożdżowe do pizzy
Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i łyżeczkę soli oraz olej. Następnie dolewamy wodę z drożdżami.
Idealne ciasto drożdżowe do pizzy
Ciasto mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki połączą się.
Idealne ciasto drożdżowe do pizzy
Ciasto dokładnie wyrabiamy dłońmi, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe rozwałkowujemy na pożądaną grubość.