Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Idealne ciasto na pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sprężyste ciasto pierogowe, bez dodatku jajka, dzięki temu ciasto jest delikatne w smaku i nie twardnieje. Idealne ciasto = idealne pierogi.

Idealne ciasto na pierogi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Idealne ciasto na pierogi

 

  • kg mąki u mnie 450
  • kostka masła ok. 20 dag
  • ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie sól

 

Sposób przygotowania:

Idealne ciasto na pierogi
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało. Ciasto nadziewamy ulubionym farszem słodkim lub wytrawnym. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju.
Idealne ciasto na pierogi
Wyrabianie ciasta pierogowego, by sprawdzić czy ciasto dobrze wyrobione przecinamy ostrym nożem na pół

Tagi:

pierogi danie