czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ile Flottante - bezy pływająca wyspa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny i bardzo elegancki deser, aczkolwiek pracochłonny. Polecam go na szczególne okazje...

Ile Flottante - bezy pływająca wyspa

Składniki:

Ile Flottante - bezy pływająca wyspa

 

 

  • Krem angielski:
  • 4 żółtka,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki likieru Amaretto,
  • 1/2 laski wanilii.

 

  • Sos karmelowy:
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Ile Flottante - bezy pływająca wyspa
1. Białka ubić na sztywno ze solą. Stopniowo dosypywać cukier. Ubijać około 8 minut. Na koniec dodać nasiona z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Pianę przełożyć do szprycy i wyciskać małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40minut w temp. w 150st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. 2. W 1/2 szkl. mleka rozrobić żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę budyniową. Stale mieszając, gotować około 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodać likier oraz nasiona wanilii. Ostudzić. 3. 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem. Gotować tak długo, aż cukier zbrązowieje. Dolać jeszcze 1/2 szklanki wody i dodać nasiona wanilii. Gotować na małym ogniu tak długo, aż sos będzie gęsty jak karmel. Płatki migdałowe wymieszać z 1/4 szklanki karmelu. Rozłożyć równomiernie na blasze i piec około 10minut w temp. 170st. Ostudzić. Na talerz nalać trochę skremu angielskiego, ułożyć bezy, polać sosem karmelowym, polać odrobiną kremu angielskiego i posypać płatkami migdałowymi. Od razu podawać.

Tagi:

sosy beza bezy bezy