Ile gotować kaszę jaglaną?

  • 3

Kasza jaglana to niewątpliwie absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo - nie uczula, można ją serwować o każdej porze dnia, zarówno na słono jak i na słodko. Jak należy ją gotować by smakowała i prezentowała się dobrze? Czytajcie poniżej!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ile gotować kaszę jaglaną?
fot. Fotolia
Gotowanie kaszy jaglanej

Od osób zaczynających przygodę z gotowaniem można usłyszeć opinię, że kasza jaglana nie jest smaczna, ze względu na zawartą w sobie gorycz. Sąd ten wynika często z nieumiejętności gotowania tego produktu. My podpowiadamy, jak zrobić to idealnie!

Czynność gotowania kaszy należy rozpocząć od umycia ziaren. Można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie albo płukać kilka razy w naczyniu, następnie odsączając z niej wodę. Po skończonej czynności stawiamy garnek na blat kuchenki i gotujemy wodę. Jej Ilość zależy od tego, ile kaszy chcemy wykorzystać. Zasada jest prosta: na każdą szklankę kaszy przypadają 3 szklanki wrzątku!

Proso

Zdjęcie: Fotolia

Wodę w garnku lekko solimy i dodajemy do niej odrobinę tłuszczu (zapobiegnie to przywieraniu kaszy do garnka): 2 łyżki oleju roślinnego lub łyżkę masła klarowanego. Garnek przykrywamy przykrywką, a zawartość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odstawiamy na bok i zostawiamy pod przykryciem jeszcze kilka minut.

Kaszy nie mieszamy!  Taka czynnością zniszczymy jej strukturę i zamiast sypkości otrzymamy nieestetycznie wyglądającą papkę!

Z czego powstaje kasza jaglana?

Lubiana i coraz częściej przyrządzana kasza jaglana wytwarzana jest z ziarniaków prosa, a powstaje z omłócenia i wyczyszczenia ich z twardej łuski. Jagły, czyli kasze jaglane, podobnie jak kasze pozyskiwane z innych zbóż, zawierają od 10 do 15 % białka.  Obecnie w uprawach prosa przodują: Indie (Dekan), Chiny (Nizina Chińska) i Stany Zjednoczone.

Dlaczego warto sięgać po kaszę jaglaną?

Kasza jaglana poza ciekawym smakiem charakteryzuje się również licznymi składnikami korzystnie wpływającymi na zdrowie. Obfituje w witaminy z grupy B, witaminę E, lecytynę, żelazo, wapń, fosfor i krzem. Odznacza się wysokim poziomem białka i węglowodanów w złożonej postaci.

Ponieważ kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby uczulone na to białko. Dietetycy polecają ją także osobom uprawiającym sport i wszystkim chcącym zrzucić kilka kilogramów.  Regularnie jadana kasza jaglana poprawi również wygląd włosów, skóry i paznokci, a także sprawność umysłu i pamięć!

Kasza jaglna

Zdjęcie: Fotolia

Gdzie kupić kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to obecnie produkt dostępny we wszystkich sklepach spożywczych. W mniejszych miejscowościach należy szukać jej na półkach ze zdrową żywnością lub na lokalnych bazarach, gdzie sprzedawana jest bezpośrednio z worka.

Ponieważ hodowla prosa w naszym kraju staje się coraz popularniejsza, warto czytać etykiety i wybierać nasze rodzime jagła!

Jagła w kuchni

Wszechstronność kaszy jaglanej zaskakuje niejednego wyspecjalizowanego kucharza. Z jagieł przygotować można bowiem znakomite zupy, zapiekanki, potrawki jednogarnkowe, ale też suflety, budynie, ciasta i inne desery.

Kasza jaglana stanie się również ciekawym nadzieniem do ciasta francuskiego, krokietów, pierogów czy tart. Pysznie smakuje w połączeniu z różnymi gatunkami mięs, a także warzywami i owocami!

Wiecie już, jak ugotować kaszę jaglaną, a teraz poszukujecie ciekawych przepisów na ten produkt? Koniecznie sprawdźcie naszą recepturę na pyszne jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym. Danie to okaże się świetnym urozmaiceniem codziennego, przewidywalnego menu, ale sprawdzi się także podczas uroczystości rodzinnych czy przyjęć.

Koniecznie skosztujcie również znakomitych mielonych z kaszą jaglaną! Śmiało możecie je podawać do młodych ziemniaków i ulubionej surówki - pyszności!

Zupa z kaszą jaglaną Jaglanka
Zdjęcia: Fotolia

Wiosna to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych i sięgnięcie po wartościowe produkty. Jednym z nich niewątpliwie jest opisywana przez nas kasza - korzystajcie więc z naszych przepisów na kaszę jaglaną i eksperymentujcie z klasycznymi recepturami!