sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Imbirowa chatka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pracochłonna ale piękna ozdoba swiątecznego stołu. Taka chatka może również posłużyć jako prezent dla kogoś bliskiego.

Imbirowa chatka

Składniki:

Imbirowa chatka

 

 

  • Lukier:
  • 4,5 szkl cukru pudru
  • sok z 1-1,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 3 białka

 

  • Dodatkowo:
  • masa cukrowa
  • barwniki
  • paluszki
  • kolorowe posypki
  • żelki itp.

Sposób przygotowania:

Imbirowa chatka
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sodę oraz sól. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód oraz jajko. Na koniec dosypujemy suche składniki. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy poszczególne elementy. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i sokiem z cytryny. Na koniec stopniowo dodajemy cukier. Możemy od razu przygotować całość lub podzielić na mniejsze porcje. Za pomocą lukru sklejamy poszczególne elementy domku. Dekorujemy dowolnymi dodatkami.