olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Imbirowe śliwki jak powidła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 60
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Coś wspaniałego! Świeży imbir wraz ze śliwkami i innymi korzennymi przyprawami tworzy przepyszną całość - w sam raz do naleśników, wiejskiego chleba z masełkiem, czy wyjadania wprost ze słoiczka.

Imbirowe śliwki jak powidła

Składniki:

Imbirowe śliwki jak powidła

 

  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek),
  • ok. 1/4 szklanki wody,
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 4 goździki,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu (w zależności od upodobań).

Sposób przygotowania:

Imbirowe śliwki jak powidła
1. Wszystkie śliwki dokładnie umyć, osuszyć.Wypestkować, miąższ pokroić w ósemki. Imbir obrać (najlepiej łyżeczką do herbaty), pokroić w cienkie plasterki. 2. Do garnka wsypać śliwki i plasterki imbiru, wymieszać. Garnek ze śliwkami postawić na gazie i smażyć razem aż śliwki zaczną puszczać sok. Dolać ok. 1/4 szklanki wody oraz dodać goździki i cynamon, smażyć ok. 1 godziny, aż całość znacznie zgęstnieje (jeżeli masa jest nadal zbyt rzadka, powtórzyć czynność jeszcze następnego dnia). Śliwki zdjąć z ognia, dodać syrop klonowy lub miód (ilość wedle uznania), dokładanie wymieszać. 3. Gorącymi śliwkami napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować przez 15-20 minut, ostudzić.

Tagi:

śliwki