Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziomka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z nutką pikanterii od świeżego i kandyzowanego imbiru harmonijnie połączone ze słodyczą czereśni i poziomek. Placek przełożony jest kremem z kasztanów. Polecam!

Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziomka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziomka

 

  • Składniki:
  • · 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • · łyżeczka proszku do pieczenia
  • · łyżeczka sody oczyszczonej
  • · 3/4 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
  • · szczypta soli
  • · 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • · 1/2 szklanki dark muscovado
  • · 1/2 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
  • · 3 łyżki syropu z agawy
  • · 2 duże jajka
  • · 1/2 szklanki mleka
  • · 30 g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
  • · 50 g podprażonych i przesiekanych migdałów
  • · 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
  • · czereśnie - tyle ile zmieści się na cieście
  • · poziomki - ok. 3-4 dużych garści
  • · 3 łyżki miodu akacjowego
  • · kandyzowany imbiru do dekoracji
  • · krem z kasztanów 250 g

 

  • Na sos:

 

Sposób przygotowania:

Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziomka
Łączymy składniki suche- mąkę, spulchniacze, cukry oraz sól. W dużej misce łączymy mleko, olej, jajka,syrop z agawy oraz trawę cytrynową. Do mokrych składników dodajemy powoli suche- miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy starty imbir oraz wymieszane w łyżeczce mąki przesiekane migdały i kandyzowany imbir. Ciasto przelewamy do foremki 22 na 22 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu układamy wypestkowane czereśnie i poziomki. Pieczemy 50-55 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Wystudzony placek przekrawamy na dwie części. Spód smarujemy kremem kasztanowym. Przykrywamy górnym plackiem. Ciasto zdobimy świeżymi owocami, kandyzowanym imbirem i sosem. Sos- czereśnie pozbawiamy pestek i zagotowujemy razem z poziomkami, olejem i miodem. Podlewamy odrobiną wody. Mąkę rozrabiamy w 2 łyżkach zimnej wody, przelewamy do gotujących się owoców. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy go sokiem z cytryny. Smacznego!
Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziomka
Etap 1 Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziom.- przygotowanie ciasta
Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziomka
Etap 2 Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziom.- pieczenie
Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziomka
Etap 3 Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziom.- przygotowanie sosu
Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziomka
Etap 4 Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziom.- gotowe ciasto