PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Imprezowe ślimaczki hawajskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sprawdzona, smaczna przekąska na imprezy i inne spotkania. A przy tym łatwo i dość szybko się robi. Można jeść na ciepło i na zimno.

Imprezowe ślimaczki hawajskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Imprezowe ślimaczki hawajskie

 

  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g masła
  • 120ml mleka
  • ketchup napoli
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 100g sera cheddar

Sposób przygotowania:

Imprezowe ślimaczki hawajskie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy z masłem na „mokry piasek”. Następnie dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie już sprężyste przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 5mm. Ciasto smarujemy ketchupem. Wazne, aby pozostawić wolne 2cm dłuższego brzegu (w tym miejscu będziemy sklejać roladę). Na ketchupie rozkładamy równomiernie szynkę i ananas pokrojone w drobną kostkę oraz starty żółty ser. Ciasto zwijamy w roladę - wolny brzeg pozostawiamy na zewnatrz. Za pomocą ostrego noża odkrawamy około 1cm kawałki. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z pozostawieniem odstępów, ponieważ urosna podczas pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st (termoobieg).
Imprezowe ślimaczki hawajskie
Etap 1 Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt
Imprezowe ślimaczki hawajskie
Etap 2 Jako sos można użyć ketchupu w stylu włoskim
Imprezowe ślimaczki hawajskie
Etap 3 Dodatki równomiernie rozkładamy na cieście
Imprezowe ślimaczki hawajskie
Etap 4 Układamy na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów, bo ślimaczki urosną podczas pieczenia

Tagi:

sery ser szynka