p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Indycze faworki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli chcesz zaskoczyć swoja połówkę ciekawym daniem, to skorzystaj z tego przepisu

Indycze faworki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Indycze faworki

 

  • 1 szt. pierś z indyka,
  • 2 szt jajka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • do smaku imbir, cury, pieprz,
  • do smaku sól i czosnek,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 szkl. bułki tartej,
  • 1 szkl. oleju
  • majonez i keczup do dekoracji

Sposób przygotowania:

Indycze faworki
Mięso z piersi indyka kroimy na dość długie 1 cm grubości plastry. Mięso nacieramy przyprawami- imbirem, cury, solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem, skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny. Na środku każdego mięsnego paska robimy 3 cm nacięcie i przewijamy koniec przez środek jak faworki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mięso maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i smażymy w głębokim, gorącym oleju z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowywałam danie na moja rocznicę ślubu, dodatkowo zrobiłam dekoracje z majonezu i keczupu w kształcie serca, w której można było takiego faworka maczać. Można je również podawać z sałatkami na bazie kapusty pekińskiej
Indycze faworki
faworki smazymy w głębokim oleju, potem trzeba je odsączyć na ręczniku papierowym
Indycze faworki
Przepis jest dla dwóch osób, dodatkowo zrobiłam majonezowo-keczupowe serce