ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i zdrowe danie. Może to być obiad na dwa dni. Domownicy poradzą sobie bez problemu z odgrzaniem takiego mięska.

Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie

ETAP 1:

1.
Płatki jaglane przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, żeby napęczniały.

Jarmuż czysty, osuszony pokroić na drobniutkie kawałki. Do miseczki przełożyć mięso. Dodać jarmuż, płatki jaglane, jajka, mannę, zioła, pieprz i sól.

Wszystko dobrze wyrobić. Formować kule. Obtaczać w mące jaglanej i obsmażać na oleju rzepakowym na złoty kolor.

Frykadelki przełożyć do brytfanny. Wlać 1/2 l ciepłej wody i przykryć folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min.

2.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojona w piórka cebulę. Dodać czubricę, sól, szklankę wody i dusić kilka minut.

Jogurt wymieszać z mąką i dodać do cebuli.

Takim sosem zalać mięso w brytfannie i wstawić do piekarnika jeszcze na ok 15 min. Smacznego.

Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie
Drobniutkie krojenie umytego i osuszonego jarmużu
Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie
Wyrobione mięso z jarmużem , płatkami jaglanymi , manną , jajkami i przyprawami