p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Indycze pulpeciki koperkowo-cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pulpeciki indycze w pysznym sosie

Indycze pulpeciki  koperkowo-cytrynowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Indycze pulpeciki koperkowo-cytrynowe

 

  • Sos koperkowo-cytrynowy:
  • 1 op. przyprawy cytrynowej,
  • 1 łyżka koperku,
  • 330 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań,
  • 1/2 szt. cytryna,
  • 1 łyżka skrobia kukurydziana
  • Pulpeciki:
  • 30 dag mięso mielone z indyka,
  • 1 szt kostka warzywna,
  • 1 szt. jajko,
  • 1/2 łyżeczki majeranek,
  • 1 łyżeczka przyprawa Smak Lata,
  • 3 łyżki bułka tarta
  • do ozdoby sałata kolorowa

 

Sposób przygotowania:

Indycze pulpeciki koperkowo-cytrynowe
Na półmisek łyżką wykładamy gorący sos koperkowo-cytrynowy wykonany wg mojego przepisu: Przyprawę cytrynową mieszamy z 330 ml śmietany, zagotowujemy, dodajemy sok z 1/2 cytryny, i 1 łyżeczkę przyprawy do dań, oraz łyżkę koperku. Skrobię mieszamy z małą ilością wody, gotujemy aż sos zgęstnieje.Na sosie układamy ciepłe pulpeciki z indyka wykonane wg przepisu: W 1/2 wrzącej wody rozpuszczamy kostkę warzywną, Mięso z indyka, 1 jajko i przyprawę Smak Lata i 1/2 łyżeczki majeranku mieszamy, dodajemy 3 łyżki bułki tartej, jeszcze raz mieszamy, nabieramy łyżką masę i formujemy okrągłe pulpeciki. dodając uformowane pulpeciki do bulionu, gotujemy na małym ogniu 15 minut. Wyciągamy z bulionu, układamy na półmisku, na każdy wylewamy 1 łyżeczkę sosu, ozdabiamy kolorową sałatą. Można podać z ryżem lub makaronem.
Indycze pulpeciki  koperkowo-cytrynowe
Przyprawę cytrynową mieszamy z 330 ml śmietany
Indycze pulpeciki  koperkowo-cytrynowe
zagotowujemy