pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Indycze żołądki z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Żołądki bardzo dokładnie umyć i oczyścić z błon i tłuszczu. ...

Indycze żołądki z pieczarkami

Składniki:

Indycze żołądki z pieczarkami

 

  • 1 kg żołądków,
  • 30 dag pieczarek (bardzo małych),
  • 2 cebule (duże),
  • 1 do 2 szklanek wywaru rosołowego (może być z kostki),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka mąki,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz czarny i ziołowy.

Sposób przygotowania:

Indycze żołądki z pieczarkami

Żołądki bardzo dokładnie umyć i oczyścić z błon i tłuszczu. Oczyszczone żołądki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i obgotować ok. 15 minut, odcedzić (wodę wylać). Cebulę pokroić w drobne pół księżyce, zeszklić na oliwie, dodać żołądki i chwilę smażyć. Całość zalać wywarem rosołowym w ilości zakrywającej żołądki. Podczas duszenia dolewać wywaru. Dusić pod przykryciem do miękkości (2 godzinki to na pewno) czas gotowania można skrócić krojąc żołądki na mniejsze kawałki. Pieczarki przesmażyć na mocno rozgrzanej oliwie (3 min). Pod koniec gotowania dodać pieczarki, sos zaprawić mąką, dokładnie wymieszać i gotować 15 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i brokułami.

kuchnia.my-forum.pl/