Indyjskie chlebki chapati

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Indyjskie chlebki chapati
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować


trudność: łatwe
czas:

Indyjskie chlebki chapati - SKŁADNIKI:

  • 2 szkl mąki sitkowej
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka soli

Indyjskie chlebki chapati - PRZYGOTOWANIE:

Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i cienko rozwałkować. Kłaść na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gorąco.
Mąka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa mąka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od mąki sitkowej oczyszczona jest tylko mąka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Indyjskie chlebki chapati (strona 1 z 1)  
Gość

lisek55
gość

2008-08-16 22:34
hinduska rodzina, u ktorej spedzilam wakacje, do ciasta dodaje odrobine oleju
Skomentuj
Oceń:
0
danijjel

danijjel

2010-08-05 19:22
spróbujcie dodać pół łyżki masła do ciasta. Wychodzi niesamowicie chrupkie i smaczne :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Chlebek kokosowy  Chlebowe paluchy wg p. Katarzyny S. Graham ze słonecznikiem
Domowa chałka drożdżowa Bułeczki na jogurcie z prażonym słonecznikiem Zawinięte bułki z serem i parówką
Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką Polski chleb wiejski Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami
Najprostszy chleb żytni na zakwasie  Chleb pszenny ze słonecznikiem Chleb na podmłodzie z ostropestem

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane