Indyjskie chlebki chapati

Babcia Halinka - Przepis na: Indyjskie chlebki chapati offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Indyjskie chlebki chapati
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować


trudność: łatwe
czas:

Indyjskie chlebki chapati - SKŁADNIKI:

  • 2 szkl mąki sitkowej
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka soli

Indyjskie chlebki chapati - PRZYGOTOWANIE:

Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i cienko rozwałkować. Kłaść na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gorąco.
Mąka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa mąka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od mąki sitkowej oczyszczona jest tylko mąka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Indyjskie chlebki chapati (strona 1 z 1)  
Gość

lisek55
gość

2008-08-16 22:34
hinduska rodzina, u ktorej spedzilam wakacje, do ciasta dodaje odrobine oleju
Skomentuj
Oceń:
0
danijjel

danijjel
offline

2010-08-05 19:22
spróbujcie dodać pół łyżki masła do ciasta. Wychodzi niesamowicie chrupkie i smaczne :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem Rogaliki cebulowe Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami
Chleb mleczny żytni na zakwasie Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Domowe pity do kebaba
Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree Precle z makiem Chleb na zakwasie z mąką ryżową
Chleb słonecznikowy Kaszubski chleb na podmłodzie Polski chleb wiejski

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane