Indyjskie chlebki chapati

Babcia Halinka - Przepis na: Indyjskie chlebki chapati offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Indyjskie chlebki chapati
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować


trudność: łatwe
czas:

Indyjskie chlebki chapati - SKŁADNIKI:

  • 2 szkl mąki sitkowej
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka soli

Indyjskie chlebki chapati - PRZYGOTOWANIE:

Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i cienko rozwałkować. Kłaść na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gorąco.
Mąka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa mąka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od mąki sitkowej oczyszczona jest tylko mąka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Indyjskie chlebki chapati (strona 1 z 1)  
Gość

lisek55
gość

2008-08-16 22:34
hinduska rodzina, u ktorej spedzilam wakacje, do ciasta dodaje odrobine oleju
Skomentuj
Oceń:
0
danijjel

danijjel
offline

2010-08-05 19:22
spróbujcie dodać pół łyżki masła do ciasta. Wychodzi niesamowicie chrupkie i smaczne :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Precle z makiem Chleb na zakwasie z mąką ryżową Chleb słonecznikowy
Kaszubski chleb na podmłodzie Polski chleb wiejski Słoneczne bułeczki z niespodzianką
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni Chleb samo zdrowie
Razowiec na zakwasie  z syropem daktylowym Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Drożdżowy chlebek z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane