Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Indyjskie pierożki – somosa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pyszna wegetariańska przekąska z soczewicą i warzywami. Pierożki doskonale smakują podawane od razu, ale także odgrzewane następnego dnia.

Indyjskie pierożki – somosa

Składniki:

Indyjskie pierożki – somosa

na ciasto:

na nadzienie

Sposób przygotowania:

Indyjskie pierożki – somosa
1. Masło roztop w rondelku.

W misce wymieszaj mąkę, wystudzone masło i tyle jogurtu, aby ciasto dało się zagnieść. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i dokładnie zagnieć.

2. Soczewicę zalej wodą i gotuj, aż będzie miękka. Osącz na sicie.

3. Cebulę, imbir i marchew obierz. Marchew i imbir zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i papryki pokrój w kostkę.

4. Na patelni rozgrzej olej. Włóż wszystkie warzywa i chwilę podduś. Na koniec dodaj

soczewicę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem kajeńskim.

5. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole i wycinaj kółka o średnicy ok. 10 cm. Nakładaj po łyżce farszu i zlepiaj pierogi.

6. W rondlu rozgrzej olej. Wrzucaj pierogi i smaż, aż wypłyną i zarumienią się

ze wszystkich stron. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Podawaj gorące.