Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Indyk pieczony po bawarsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Indyka podawać w niedzielny obiad.

Indyk pieczony po bawarsku

Składniki:

Indyk pieczony po bawarsku

 

  • 3-4 kilogramowy indyk
  • szklanka jasnego piwa
  • duża cebula
  • 20 dag pieczarek
  • pół szklanki śmietany
  • 2 żółtka
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do pieczenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk pieczony po bawarsku
Indyka umyć, osączyć, natrzeć solą, włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, nakłuć widelcem i zalać piwem.
Odstawić indyka na 3 godziny w chłodne miejsce.
Następnie włożyć indyka do gorącego piekarnika i piec. Mięso skrapiać wytworzonym sosem co jakiś czas. Pieczarki i cebulę umyć, obrać, osączyć i pokroić i pod koniec pieczenia dodać
do indyka. Upieczony indyk pokroić na porcje, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną
z żółtkami. Posypać natką pietruszki. Doprawić do smaku solą
i pieprzem. Wstawić do piekarnika i zapiec.

Tagi:

piwo indyk