Indyk pieczony w soku pomarańczowym

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przygotować rękaw albo worek plastikowy do

Indyk pieczony w soku pomarańczowym

Składniki:

Indyk pieczony w soku pomarańczowym

 

  • pierś indyka (80-90 dag)
  • łyżeczka curr
  • łyżeczka cynamonu
  • bardzo duża lub 2 małe pomarańcze
  • sól

Sposób przygotowania:

Indyk pieczony w soku pomarańczowym
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przygotować rękaw albo worek plastikowy do pieczenia, włożyć do niego pierś indyczą wycisnąć na nią sok z pomarańczy, szczyptę posolić. Dodać po łyżeczce (lub mniej, według gustu) cynamonu oraz curry. Zamknąć rękaw, potrząsnąć zawartością i włożyć do piekarnika. Temperaturę ustalić ostatecznie na poziomie 180°C i piec około 45 minut. Podawać z ziemniakami i dowolną przystawką.

Tagi:

indyk