Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Indyk pieczony z nadzieniem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oczyszczonego indyka natrzeć solą na 2 godziny przed pieczeniem. Przygotować

Indyk pieczony z nadzieniem

Składniki:

Indyk pieczony z nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Indyk pieczony z nadzieniem
Oczyszczonego indyka natrzeć solą na 2 godziny przed pieczeniem. Przygotować nadzienie: żółtko utrzeć z ok 3 dag masła, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, posiekana wątróbkę oraz przyprawy do smaku, po czym dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białka, dodać do nadzienia razem z umytymi i odsączonymi z wody rodzynkami. Nadzieniem napełnić wole i zaszyć otwór. Nogi przywiązać do kupra, skrzydła założyć na grzbiet. Indyka ułożyć w brytfannie, posmarować stopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika. po zrumienieniu skropić dno brytfanny wodą. Wytworzonym sosem kilkakrotnie w czasie pieczenia polewać mięso. Upieczonego indyka przestudzić, a następnie porcjowac zaczynając od skrojenia mięsa z piersi.

Tagi:

jajko jajka indyk