Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Indyk pieczony z sosem poziomkowym na winie

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sprawionego indyka opłukać, osączyć, natrzeć solą i zostawić na 1-2 godz.

Indyk pieczony z sosem poziomkowym na winie

Składniki:

Indyk pieczony z sosem poziomkowym na winie

 

Sposób przygotowania:

Indyk pieczony z sosem poziomkowym na winie
Sprawionego indyka opłukać, osączyć, natrzeć solą i zostawić na 1-2 godz. Przygotować nadzienie: czerstwą bułkę maślaną namoczyć w mleku i odcisnąć. Wątróbkę opłukać i przepuścić przez maszynkę razem z bułką. Można ją również drobno posiekać nożem na deseczce i wymieszać z bułką. Utrzeć żółtka z masłem na jednolitą masę, dodać rodzynki i konfitury poziomkowe, połączyć ze zmieloną wątróbką i bułką. Doprawić do smaku solą i cukrem, zmielonymi goździkami i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do nadzienia, ostrożnie połączyć aby nie uszkodzić struktury piany. Nadziać indyczkę, zaszyć starannie grubą nitką. Ułożyć w brytfannie na stopionym tłuszczu, polać tłuszczem, wlać kilka łyżek wody i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st) na 2-3 godziny. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewać powstałym sosem. Piec pod przykryciem; pod koniec odkryć i powoli zrumienić. Upieczoną indyczkę ułożyć na desce i dzielić odcinając najpier nogi, uda i skrzydła. Potem odciąć podgardle i przeciąć piersi i plecy indyczki na 4-8 części. Układać je na półmisku. Mięso na spodzie, nadzienie z wierzchu i polać sosem poziomkowym na winie przygotowanym w następujący sposób: poziomki przebrać, opłukać, usunąć szypułki i zmiksować. Zagotować 1/2 szkl wody z cukrem, cynamonem i winem. Przygotować zawiesinę z mąki ziemniaczanej i 1/2 szkl zimnej wody i wlać do wrzątku energicznie mieszając. Zagotować, zestawić z ognia, połączyć z przetartymi poziomkami.