Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Indyk po prowansalsalsku w sosie pomarań

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciekawe zestawienie smaków. Danie dla smakoszy o wyrafinowanym podniebieniu.

Indyk po prowansalsalsku w sosie pomarań

Składniki:

Indyk po prowansalsalsku w sosie pomarań

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk po prowansalsalsku w sosie pomarań
Mięso indycze umyć i osuszyć. Sok pomarańczowy wymieszać z sosem sojowym, rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi. Na koniec dodać starty na tarce imbir. Całość dokładnie wymieszać. Pierś indyczą przełożyć do dużej miski i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na noc. Mięso wyjąć z marynaty, przełożyć do brytfanki i piec około 30 minut w temp. 200° C. Polać marynatą i ponownie włożyć do piekarnika. Piec do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić na plastry i ułożyć na półmisku. Sos zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomarańczę umyć, obrać, podzielić na cząstki, ułożyć dekoracyjnie dookoła mięsa. Mięso podawać polanę sosem.

Tagi:

zioła sosy indyk