Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Indyk smak orientu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Prawdziwie królewskie danie

Indyk smak orientu

Składniki:

Indyk smak orientu

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk smak orientu
Wszystkie składniki marynaty należy bardzo dokładnie wymieszać, następnie nacieramy nią całego indyka. Rodzynki zalewamy alkoholem. Owoce i czosnek bardzo drobno siekamy. Oczyszczone z nasion papryki, kroimy w drobniutką kostkę i wraz z namoczonymi rodzynkami łączymy z owocami. Tak przygotowane nadzienie wkładamy w indyka i zaszywamy go dokładnie. Posypujemy wiórkami maślanymi i wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 °C piekarnika. Indyka pieczemy w czasie zgodnym z wagą mniej więcej tak : Ciężar indyka(kg) − 2,25 ; Czas pieczenia (godz.) − 1,5(kg) − 3,51,75(kg) − 4,52,0(kg) − 5,52,5(kg) − 6,752,75(kg) − 7,53,0(kg) − 93,5(kg) − 11,54,5 Podane proporcje nadzienia powinny wystarczyć na indyka o wadze około 3,5 kg. Indyka podczas pieczenia podlewamy co jakiś czas powstałym sosem, podajemy z ryżem.

Tagi:

marynaty indyk