edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Indyk w galarecie z brokułem i marchewk

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Samo zdrowie na talerzu :)

Indyk w galarecie z brokułem i marchewk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk w galarecie z brokułem i marchewk

 

  • 2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach
  • ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania w zimnej wodzie
  • 2 szklanki rozdrobnionego ugotowanego mięsa z indyczych szyjek
  • 3/4 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego al‘dente brokuła – jedna nieduża różyczka
  • 1/2 szklanki pokrojonej w ćwierć plasterki ugotowanej marchewki z rosołu

Sposób przygotowania:

Indyk w galarecie z brokułem i marchewk
Rosół (mój był jeszcze letni) przecedziłam, dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowałam, dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam (już bez gotowania). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dla koloru dodałam szczyptę kurkumy. Do rosołu dołożyłam rozdrobnione mięso, oraz pokrojoną marchewkę i brokuła, przemieszałam, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Płynną galaretą napełniłam trzy filiżanki i jeden pojemniczek po kiełkach. Po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby galaretka stężała. Podałam z pokrojoną na cząstki cytryną.
Indyk w galarecie z brokułem i marchewk
W gorącym rosole rozpuściłam żelatynę i doprawiłam go do smaku.
Indyk w galarecie z brokułem i marchewk
Dodałam rozdrobnione mięso z indyka i pokrojone warzywa.
Indyk w galarecie z brokułem i marchewk
Galaretką napełniłam trzy filiżanki i pojemniczek po kiełkach.
Indyk w galarecie z brokułem i marchewk
Stężałą galaretkę podałam z pokrojoną w cząstki cytryną.