kamila1234

kamila1234

Kucharz
[Przepisów: 15]

Indyk w maladze i z owocami na sałacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Macierzysty przepis znalazłam w jakiejś gazecie z programem tel.,jednak go zmodyfikowałam i dostosowałam do gustów domowników.

Indyk w maladze i z owocami na sałacie

Składniki:

Indyk w maladze i z owocami na sałacie

 

 

 

 

  • Składniki:

 

  • 1,2 piersi indyczej + ok.1 litr bulionu drobiowego i sok z owoców - zalewy z puszki
  • cukier
  • sól
  • 3-5 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki rosołu- bulionu drobiowego
  • 1/2-1 szklanki , czerwonego słodkiego wina

 

Sposób przygotowania:

Indyk w maladze i z owocami na sałacie
Przygotowanie: Pierś indyka natrzeć przyprawami tj. sól,pieprz,czosnek i w całości upiec w brytfance cały czas podlewając na przemian sokiem z zalewy i bulionem. Po upieczeniu ostudzić.(Pozostały sos nie będzie tu już przydatny). Upieczoną pierś pokroić w plastry średniej grubości.Półmisek ozdobić sałatą i owocami,a następnie poukładać w dowolny sposób mięso na sałacie.Na każdym plastry starać się ułożyć dekorację z owoców.Zelatynę namoczyć w zimnym rosole ,następnie podgrzać do rozpuszczenia (w razie potrzeby odcedzić przez sitko ) i połączyć z winem. W razie potrzeby odrobinę doprawić do smaku solą i cukrem. Powstałą galaretką polać półmisek z mięsem. Dowolnie udekorować.