dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Indyk w piórach i szpinaku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierś indyka z makaronem penne oraz szpinakiem i jajkiem - klasyk

Indyk w piórach i szpinaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk w piórach i szpinaku

 

  • 40 dag makaronu Mamma Mia – pióra
  • 40 dag piersi indyka
  • 25 dag młodych listków świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • ½ łyżki susznego oregano
  • 2-3 łyżki startego sera Grana Padano
  • 3 jajka
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk w piórach i szpinaku
Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w paseczki i przełożyłam do miski. Dodałam suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, po 2 szczypty soli i pieprzu oraz 2 łyżki oleju, wymieszałam i odstawiłam na ½ godziny. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie, odcedziłam. Szpinak umyłam, osączyłam na sicie. W szerokim rondlu rozgrzałam kolejne 2 łyżki oleju, wrzuciłam mięso i zrumieniłam je lekko. Następnie dodałam szpinak, wymieszałam i wlałam śmietanę. Gotowałam chwilę, następnie wrzuciłam makaron, wymieszałam. Dużą łyżką zrobiłam 3 wgłębienia, w każde wbiłam jajko. Całość doprawiłam solą i pieprzem oraz posypałam połową sera, przykryłam i podgrzewałam do momentu ścięcia białek. Na talerzach posypałam resztą sera.
Indyk w piórach i szpinaku
Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w paseczki i przełożyłam do miski, doprawiłam
Indyk w piórach i szpinaku
Mięso podsmażyłam , dodałam szpinak i makaron ugotowany al-dente
Indyk w piórach i szpinaku
Dużą łyżką zrobiłam 3 wgłębienia, w każde wbiłam jajko.
Indyk w piórach i szpinaku
Całość posypałam serem, doprawiłam i podgrzewałam do ścięcia białek