iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Indyk w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z indyka najbardziej lubię skrzydełka, przygotowane w ten sposób mają świetny słodko-kwaśny smak, rodzina jest zachwycona.

Indyk w pomarańczach

Składniki:

Indyk w pomarańczach

 

  • 4 skrzydełka z indyka,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 4 pomarańcze kwaśne.

Sposób przygotowania:

Indyk w pomarańczach
Papryki mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, miodem, oliwą, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z pomarańczy, nacieramy marynatą skrzydełka, odstawiamy na 2 godziny. Miąższ od 2 pomarańczy kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy na to skrzydełka, zalewamy bulionem, pieczemy około 50 minut pod przykryciem.

Tagi:

sosy indyk