Strona główna Indyk w solance pieczony w całości!

Indyk w solance pieczony w całości!

kaja

Mistrz Kuchni
Przepisy: 162
zdjęcia: 1 z 1
Indyk w solance pieczony w całości!
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Dokonałam próby 3 dni temu, indyk wyszedł pyszny!! Soczysty, pachnący ziołami i czosnkiem, pięknie zarumieniony, polecam na święta.


trudność: średne
czas:

Indyk w solance pieczony w całości! - SKŁADNIKI:

  • 1 indyk, o wadze najlepiej okolo 4-5 kg [młody]
  • solanka: 1.5 łyżki soli na 1 l zimnej wody!! lód w kostkach
  • czosnek granulowany, majeranek, slodka papryka, tymianek, rozmaryn, pieprz, czerwona czubrica lub mieszanka...wszystkiego po łyżce
  • do polewania: szklanka sklarowanego masła lub oliwy plus łyżka czerwonej papryki plus 3 ząbki czosnku
  • osobno: pokrojony w kostkę seler naciowy, 2 cebule pokrojone w ósemki
  • rusztowanie: 4 dorodne marchewki
  • indyka w całości- duża aluminiowa blacha dostępna w polskich supermarketach- ok. 5 zl lub duuuże

Indyk w solance pieczony w całości! - PRZYGOTOWANIE:

Od początku: kupujemy ładnego indyka, niezbyt dużego o wadze około 4-5 kg. Mój mial 4.2 kg-:) Jeśli kupimy zamrożonego bardzo ważne jest żeby rozmrażał się w lodówce około 12h. czyli krok 1: rozmrażamy indyka krok 2: przygotowujemy solankę: dokładnie rozrabiamy sól z bardzo zimną wodą!!! to ważne. Szykujemy duży gar, wkładamy indora i zalewamy solanką tak aby był cały przykryty, szczególnie piersi!!! będą wtedy soczyste i miękkie. Jeśli się nie mieści obracamy go co 6-8 h ale skupiając się raczej na tym aby pierś była ciągle moczona. Wstawiamy gar w chłodne miejsce lub do lodówki i zostawiamy na 12-24h w solance. krok 3: rano, w dniu kiedy indyk ma wylądować na stole, wyciągamy go z solanki i DOKŁADNIE osuszamy ręcznikiem. Nacinamy ostrym nożem ścięgna przy "kostkach" nóżek, jest to prosty sposób na to, żeby nam nie wystawały później gołe gnaty po upieczeniu-:))Robimy marynatę rozcierając przyprawy z oliwą i nacieramy indyka dokładnie od środka i z zewnątrz!!! Zostawiamy na 2h. Krok 4: przygotowujemy blachę, marchewki kroimy wzdłuż na pół i robimy z nich rusztowanie dla indyka. Nie powinien leżeć bezpośrednio na blaszce!! Układamy marchewki na nasmarowanej tłuszczem blaszce obojętnie jak, tak aby indyk na nich wygodnie leżał podczas pieczenia-:) Krok 5: Do indyka wkładamy cebulę i seler naciowy, nóżki związujemy lub wkładamy pod skórę na kuperku, skrzydełka podpinamy do tuszki wykałaczkami lub obwiązujemy tak aby nie odstawały od niej. Krok 6 i ostatni:Robimy sos do polewania z masła lub oliwy, czosnku etc. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Wkładamy naszego nieszczęśnika układając go piersią do góry na marchewkach i pieczemy nakrytego lekko folią aluminiową pół h. Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika, polewamy sosem i tym co się z niego wypiekło, obracamy piersią w dół, zmniejszamy temperaturę do 170 st C, przykrywamy dokładniej folią i pieczemy. Indorek piecze się 40 min na każdy kilogram. Pod folią piecze się szybciej nieco. Indyka należy polewać co 20-30 min już go nie obracając, jego sosem własnym oraz smakowym masłem, to bardzo ważne, jest pachnący i nie wysycha na wiór!! Pod koniec pieczenia można go lekko odkryć aby się mocniej przyrumienił. W oryginalnym przepisie nacinało się jeszcze lekko skórę pod piersią indyka, luzowało ją poprzez pocieranie i delikatnie wkładało pod spód zmrożone kawałki ziołowego masełka-:)) Ja tego nie zrobiłam a indyk wyszedł pyszny. Jeśli ktoś ma chęć i czas na tą zabawę z masełkiem to chętnie poczytam o efekcie. A z czym indyka podajemy? Nie obchodzimy Thanksgiving więc polecam po prostu po polsku...z pieczonymi ziemniakami, sałatką z buraczków...co kto woli-:)) Odnośnie nadziewania...angielskie babcie twierdzą, ze nadziewa się jedynie małe indyki. Jeśli nadzieje się dużego, jest duża szansa na niedopieczony środek i wyschniętą pierś na wiór!!! Nawet amerykanie w ten dzień pieką nadzienie osobno. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Indyk w solance pieczony w całości! (strona 1 z 1)  
Zloty 54

Zloty 54

2011-12-23 13:48
Witam ! Bede robil indyka wedlug pani przepisu :)
powiadomie o rezultacie :)
Krzysiek
Skomentuj
Oceń:
0
Zloty 54

Zloty 54

2012-01-17 23:32
Zloty 54 napisał(a):

Witam ! Bede robil indyka wedlug pani przepisu :)
powiadomie o rezultacie :)
Krzysiek

...Upieklem wyszedl super tak przyprawiony i soczysty jak lubie...
Krzysiek
Skomentuj
Oceń:
0
ArekT

ArekT

2012-04-09 20:29
Witam. Indyk wyszedł wspaniały, chociaż przesadziłem z czasem pieczenia i mięso odchodziło od kości tak, że nie utrzymał formy po wyjęciu z piekarnika. Jednak mięso kruche i nie suche. Wspaniale.
Arek T.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Gulasz indyczy z kaszą Mięsny warkocz chlebowy Filet z ziołami
Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym Potrawka z indyka i kurczaka Dyniowe leczo z indykiem
Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim Pieczeń z indyka z żurawiną i camembertem
Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro Pierś z indyka z kalarepką i ryżem Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane