Strona główna Indyk w solance pieczony w całości!

Indyk w solance pieczony w całości!

kaja - Przepis na: Indyk w solance pieczony w całości! offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 162
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Indyk w solance pieczony w całości!
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Dokonałam próby 3 dni temu, indyk wyszedł pyszny!! Soczysty, pachnący ziołami i czosnkiem, pięknie zarumieniony, polecam na święta.


trudność: średne
czas:

Indyk w solance pieczony w całości! - SKŁADNIKI:

  • 1 indyk, o wadze najlepiej okolo 4-5 kg [młody]
  • solanka: 1.5 łyżki soli na 1 l zimnej wody!! lód w kostkach
  • czosnek granulowany, majeranek, slodka papryka, tymianek, rozmaryn, pieprz, czerwona czubrica lub mieszanka...wszystkiego po łyżce
  • do polewania: szklanka sklarowanego masła lub oliwy plus łyżka czerwonej papryki plus 3 ząbki czosnku
  • osobno: pokrojony w kostkę seler naciowy, 2 cebule pokrojone w ósemki
  • rusztowanie: 4 dorodne marchewki
  • indyka w całości- duża aluminiowa blacha dostępna w polskich supermarketach- ok. 5 zl lub duuuże

Indyk w solance pieczony w całości! - PRZYGOTOWANIE:

Od początku: kupujemy ładnego indyka, niezbyt dużego o wadze około 4-5 kg. Mój mial 4.2 kg-:) Jeśli kupimy zamrożonego bardzo ważne jest żeby rozmrażał się w lodówce około 12h. czyli krok 1: rozmrażamy indyka krok 2: przygotowujemy solankę: dokładnie rozrabiamy sól z bardzo zimną wodą!!! to ważne. Szykujemy duży gar, wkładamy indora i zalewamy solanką tak aby był cały przykryty, szczególnie piersi!!! będą wtedy soczyste i miękkie. Jeśli się nie mieści obracamy go co 6-8 h ale skupiając się raczej na tym aby pierś była ciągle moczona. Wstawiamy gar w chłodne miejsce lub do lodówki i zostawiamy na 12-24h w solance. krok 3: rano, w dniu kiedy indyk ma wylądować na stole, wyciągamy go z solanki i DOKŁADNIE osuszamy ręcznikiem. Nacinamy ostrym nożem ścięgna przy "kostkach" nóżek, jest to prosty sposób na to, żeby nam nie wystawały później gołe gnaty po upieczeniu-:))Robimy marynatę rozcierając przyprawy z oliwą i nacieramy indyka dokładnie od środka i z zewnątrz!!! Zostawiamy na 2h. Krok 4: przygotowujemy blachę, marchewki kroimy wzdłuż na pół i robimy z nich rusztowanie dla indyka. Nie powinien leżeć bezpośrednio na blaszce!! Układamy marchewki na nasmarowanej tłuszczem blaszce obojętnie jak, tak aby indyk na nich wygodnie leżał podczas pieczenia-:) Krok 5: Do indyka wkładamy cebulę i seler naciowy, nóżki związujemy lub wkładamy pod skórę na kuperku, skrzydełka podpinamy do tuszki wykałaczkami lub obwiązujemy tak aby nie odstawały od niej. Krok 6 i ostatni:Robimy sos do polewania z masła lub oliwy, czosnku etc. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Wkładamy naszego nieszczęśnika układając go piersią do góry na marchewkach i pieczemy nakrytego lekko folią aluminiową pół h. Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika, polewamy sosem i tym co się z niego wypiekło, obracamy piersią w dół, zmniejszamy temperaturę do 170 st C, przykrywamy dokładniej folią i pieczemy. Indorek piecze się 40 min na każdy kilogram. Pod folią piecze się szybciej nieco. Indyka należy polewać co 20-30 min już go nie obracając, jego sosem własnym oraz smakowym masłem, to bardzo ważne, jest pachnący i nie wysycha na wiór!! Pod koniec pieczenia można go lekko odkryć aby się mocniej przyrumienił. W oryginalnym przepisie nacinało się jeszcze lekko skórę pod piersią indyka, luzowało ją poprzez pocieranie i delikatnie wkładało pod spód zmrożone kawałki ziołowego masełka-:)) Ja tego nie zrobiłam a indyk wyszedł pyszny. Jeśli ktoś ma chęć i czas na tą zabawę z masełkiem to chętnie poczytam o efekcie. A z czym indyka podajemy? Nie obchodzimy Thanksgiving więc polecam po prostu po polsku...z pieczonymi ziemniakami, sałatką z buraczków...co kto woli-:)) Odnośnie nadziewania...angielskie babcie twierdzą, ze nadziewa się jedynie małe indyki. Jeśli nadzieje się dużego, jest duża szansa na niedopieczony środek i wyschniętą pierś na wiór!!! Nawet amerykanie w ten dzień pieką nadzienie osobno. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Indyk w solance pieczony w całości! (strona 1 z 1)  
Zloty 54

Zloty 54
offline

2011-12-23 13:48
Witam ! Bede robil indyka wedlug pani przepisu :)
powiadomie o rezultacie :)
Krzysiek
Skomentuj
Oceń:
0
Zloty 54

Zloty 54
offline

2012-01-17 23:32
Zloty 54 napisał(a):

Witam ! Bede robil indyka wedlug pani przepisu :)
powiadomie o rezultacie :)
Krzysiek

...Upieklem wyszedl super tak przyprawiony i soczysty jak lubie...
Krzysiek
Skomentuj
Oceń:
0
ArekT

ArekT
offline

2012-04-09 20:29
Witam. Indyk wyszedł wspaniały, chociaż przesadziłem z czasem pieczenia i mięso odchodziło od kości tak, że nie utrzymał formy po wyjęciu z piekarnika. Jednak mięso kruche i nie suche. Wspaniale.
Arek T.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Sznycle z indyka w otrębach wg Zub3r'a Cevapcici z indyka
Szaszłyki z indyka z kiełkami Potrawka z indyka z cukinią Szynka z indyka z szynkowara
Taco z indykiem i pomidorem Quiche z indykiem i burakami Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem Szaszłyki czosnkowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane