misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Indyk w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, delikatne mięso w grzybowym sosie.

Indyk w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk w sosie grzybowym

 

  • 600 g udźca z indyka

 

  • Marynata:

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie grzybowym
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do woreczka, do którego dodajemy obie papryki, bazylię, oregano, zioła prowansalskie, zmiażdżone lub bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny oraz olej. Zawiązujemy woreczek i wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki. Godzinę przed przystąpieniem do smażenia wyjmujemy mięso z lodówki.

Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażymy zamarynowanego indyka. Następnie posypujemy go mąką przesmażamy, by mąka straciła swoją surowość. Na patelnię wlewamy wodę( mięso ma swobodnie pływać) i dodajemy sproszkowane grzyby. Całość gotujemy na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy.



Gdy nadmiar płynu odparuje, mięso zmięknie, a sos będzie pyszny i aromatyczny możemy podawać.
Indyk w sosie grzybowym
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę
Indyk w sosie grzybowym
Pokrojone mięso przekładamy do woreczka i dodajemy przyprawy
Indyk w sosie grzybowym
Zamarynowane mięso smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni
Indyk w sosie grzybowym
Przesmażone mięso posypujemy mąką i przesmażamy by straciła swój surowy smak