reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Indyk w sosie maślano -serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tak przygotowane mięso robię często, przemycam dodatkowe porcje warzyw, ale tym razem mięso dusiłam w sosie serowym a całość idealnie się skomponowało.

Indyk w sosie maślano -serowym

Składniki:

Indyk w sosie maślano -serowym

 

  • Składniki na 12 małych kotletów

 

  • 1 kg udźca indyczego- zmielonego
  • 1 cebula

 

 

 

  • marchewka

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka soli

 

 

 

  • Sos serowy

 

 

  • 2 duże serki topione o neutralnym smaku ( każdy po 100g)

 

  • 1/2 pęczka koperku

 

  • 3/4 litra wywaru warzywnego, bulionu

 

  • 50 g sera żółtego

 

 

 

  • Dodatkowo

 

 

  • Masło klarowane ewentualnie olej do smażenia+ łyżka masła

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie maślano -serowym

przygotowanie

Indyk w sosie maślano -serowym
mięso musimy dobrze wyrobić, nie będzie nam sie rozpadało podczas smażenia czy duszena

Cebulę drobno kroimy i szklimy na 2 łyżkach masła-studzimy

Do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, cebulę, starte na małych oczkach ogórki, jajko.

Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą- dodajemy do masy mięsnej, doprawiamy pieprzem i wyrabiamy aż składniki się połączą a masa będzie kleista.
Dzielimy na 12 porcji ( jeżeli chcecie większe porcje to na 8)

Każdą porcje wyrabiamy przez chwilę,aż zrobi nam sie zwarta kulka, lekko spłaszczamy i oprószamy mąką.

smażenie

Indyk w sosie maślano -serowym
masło można zastapić olejem, jedna tłuszcz ze smażenia będzie podstawą naszego sosu

na niewielkiej ilości masła klarowanego na małym ogniu obsmażamy mięso, usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny

przygotowanie sosu

Indyk w sosie maślano -serowym
zmiksowane serki przelewamy na patelnie i zagotowujemy

Serki miksujemy z bulionem i zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem

duszenie

Indyk w sosie maślano -serowym
pod koniec do sosu dodajemy żółty ser i posiekany koperek

Zagotowujemy i wkładamy z powrotem mięso, dusimy przez 20 minut.

Pod koniec wsypujemy starty żółty ser i posiekany koperek.

Mieszamy i gotowe :)