aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Indyk w sosie śmietanowo -ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna potrawka z indyka

Indyk w sosie śmietanowo -ziołowym

Składniki:

Indyk w sosie śmietanowo -ziołowym

 

  • ryż - ilość torebek zależna od ilości smakoszy
  • 25 dag filetów z piersi kurczaka lub indyka
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 25 dag pieczarek
  • 150 ml śmietany
  • łyżka masła
  • dwie łyżki mąki
  • przyprawy: tymianek i oregano

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie śmietanowo -ziołowym
Ryż ugotować w osolonym wrzątku, a mięso pokroić w dość dużą kostkę i ugotować w bulionie grzybowym. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, a następnie udusić na łyżce masła. Dodać je do bulionu z mięsem. Mąkę rozrobić ze śmietaną i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Zahartować gorącym bulionem, a następnie dolać ją do wywaru z mięsem. Powstały w ten sposób sos doprawiamy przyprawami. Podajemy z ryżem i surówką lub mizerią. Smacznego.