Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

indyk w sosie sojowym i imbirze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

można podawać z ryżem, albo z ziemniakami.

indyk w sosie sojowym i imbirze

Składniki:

indyk w sosie sojowym i imbirze

 

  • pół piersi indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 zęby czosnku
  • cebula
  • olej

 

Sposób przygotowania:

indyk w sosie sojowym i imbirze
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Włożyć do rondla dodać sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, imbir, miód i wlać wino. Ciągle mieszając aż rozpuści się miód. Pierś pokroić w kostkę wielkości (2 cm x 2 cm). Zalać przygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć z lodówki i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pozostałą marynatę i dusić pod przykryciem około 30 minut. Mięso można podawać ciepłe albo na zimno.

Tagi:

sosy indyk