szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

indyk w sosie z białego wina i marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny indyk w sosie z białego wina i marchewki z porami

indyk w sosie z białego wina i marchwi

Składniki:

indyk w sosie z białego wina i marchwi

 

  • 500 gram piersi z indyka
  • 2 pory (biała część)
  • 400 gram marchewek
  • szklanka białego,wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki

 

Sposób przygotowania:

indyk w sosie z białego wina i marchwi
Cebule i czosnek obrać, cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.Indyka w kostkę. Na patelni rozgrzać olej,dodać czosnek i cebulę, smażyć aż cebula się zeszkil ,następnie dodać mięso, smażyć aż się zrumieni Dodać oczyszczone i pokrojone na plasterki pory i chwilę smażyć razem mieszając co jakiś czas Dolać wino i gotować bez przykrycia aż wino wyparuje Dodać 2 szklanki bulionu Marchewkę obrać, umyć ,pokroić na mniejsze kawałki, ugotować i zmiksować na gładką masę . Dodać do indyka i gotować aż mięso zmieknie. Podawać z puree ziemniaczanym