misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Indyk z fasolą i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso z indyka pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej....

Indyk z fasolą i parmezanem

Składniki:

Indyk z fasolą i parmezanem

 

  • mięso z indyka ugotowane 40 dag
  • parmezan starty 10 dag
  • pomidory pokrojone w przecierze 1 puszka
  • biała fasola w zalewie 1 puszka
  • czosnek 2 ząbki
  • seler naciowy 2 łodygi
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 3 łyżki
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • bulion drobiowy (może być z kostki) 1 szkl
  • tarta bułka 1/2 szkl
  • średnia czerwona cebula
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Indyk z fasolą i parmezanem
Parmezan wymieszać z tartą bułką i natką pietruszki. Fasolę odcedzić z zalewy. Mięso z indyka pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej. Łodygi selera obrać z grubych włókien, pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać seler, mieszając, smażyć 7-10 minut. Wlać pomidory, bulion i sos sojowy, gotować na małym ogniu 1 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Wrzucić indyka i fasolę, gotować jeszcze 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, przełożyć potrawę, posypać mieszaniną tartej bułki, sera i natki, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180-200 st. c, zapiec na rumiano.