misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Indyk z kolorowymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać prosto z patelni z dobrze oziębionymi kolorowymi warzywami...

Indyk z kolorowymi warzywami

Składniki:

Indyk z kolorowymi warzywami

 

  • pierś z indyka 30-40 dag
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 3 łyż
  • świeżo i grubo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka•kminek ielony 1/2 łyżki
  • oregano suszone 1/2 łyżeczce
  • papryka żółta 1 duży strąk
  • duży, jędrny pomidor
  • mała cebula biała
  • mała cebula czerwona

Sposób przygotowania:

Indyk z kolorowymi warzywami
Mięso pokroić w plastry. Oregano przetrzeć przez sitko. Wymieszać sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, kminek, przetarte oregano i pieprz. Mieszaniną posmarować plastry mięsa, przykryć, wstawić do lodówki na 60 minut. Pomidor sparzyć, obrać, pokroić w plastry. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotowane warzywa delikatnie wymieszać, skropić łyżką oliwy, wstawić do lodówki. Na suchej gorącej patelni usmażyć indyka po 4-5 minut z każdej strony. Podawać prosto z patelni z dobrze oziębionymi kolorowymi warzywami.

Tagi:

indyk