misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Indyk z morelami i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać na gorąco, najlepiej z ugotowanym na sypko ryżem...

Indyk z morelami i jabłkami

Składniki:

Indyk z morelami i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Indyk z morelami i jabłkami
Mięso pokroić w poprzek włókien a cienkie paseczki, lekko posolić, oprószyć białym pieprzem, imbirem mielonym, curry, przykryć, odstawić na 60 minut do lodówki. Morele zalać szklanka wody, odstawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W płaskim rondlu rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić przygotowanego wcześniej indyka, szybko przesmażyć. Zmniejszyć ogień, przykryć, poddusić. Morele odcedzić, wodę zachować, morele pokroić w cienkie paski. Dodać do indyka razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami. Wlać wodę z moczenia moreli. Przykryć, dusić aż jabłka się rozpadną. Zamieszać dokładnie. W razie potrzeby doprawić, ponieważ danie powinno być słodko-kwaśne. Podawać na gorąco, najlepiej z ugotowanym na sypko ryżem.