agata17ko

agata17ko

Szef Kuchni
[Przepisów: 126]

Indyk z owocami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszta potrawa dla całej rodzinki. Skłądającej się z 6-8 osób

Indyk z owocami

Składniki:

Indyk z owocami

 

  • 1 i 1.2 kg piersi z indyka
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag suszonych moreli
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk z owocami
Filet z indyka umyć i osuszyć. Rozkroić ostrym nożem tak aby powstał płat grubości 1,5 cm. Mięso natrzeć solą i pieprzem, posypać listkami tymianku. Suszone morele i śliwki umyć w letniej wodzie, osączyć i zalać gorąca wodą, odstawić do namoczenia. Na rozłożonym mięsie układac rzedami osaczone owoce. Mięso mocno zrolować, zawianąc ciasto bawełnianą nitką. Ułożyć roladę w brytfannie wyłożonej folią do żywności PACLAN. Polac olejem i piec 60-80 minut w 190 stopniach.

Tagi:

śliwki indyk