mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Indyk z polewą żurawinową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rzadko przyżądzam to danie, bo kasztany trzeba zamawiać i są dość drogie,ale od czasu do czasu na prawdę warto zainwestować w pyszne danie

Indyk z polewą żurawinową

Składniki:

Indyk z polewą żurawinową

 

  • 450g piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki suszonego rozdrobnionego imbiru
  • 1/2 szkl świeżej lub rozmrożonej żurawiny
  • 100g kasztanów z puszki
  • 4 łyżki sosu żurawinowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk z polewą żurawinową
Imbir opłukać, namoczyć w wodzie. Indyka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. W woku rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć 5minut na średnim ogniu, często mieszając. Imbir odcedzić na sicie. Do mięsa dodać imbir, żurawinę i smażyć razem przez 3minuty. Dodać kasztany, sos żurawinowy, sos sojowy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, zagotować, gotować jeszcze 3minuty. Potrawkę przełożyć na talerze i od razu podawać.

Tagi:

sosy indyk